J

Vul een subtitel in

Joop Schuring

Johannes Paulus Jochem is op 8-6-1941 geboren en raakte op 8-jarige leeftijd in de ban van de fanfaremuziek en speelde tot enkele jaren geleden bij Hasselt Fanfare.

Hij werd voor het vervullen van zijn militaire dienstplicht ingedeeld bij d lichtingsploeg 1960-6. Gelet op zijn muzikale kwaliteiten werd hij geselecteerd voor het Trompetterkorps der Artillerie (de voorloper van het ATK). Een bijzonderheid: de blaasinstrumenten in dit korps waren allemaal signaalinstrumenten zonder ventielen. Het TKA was in die periode gelegerd op de Chassé-Kloosterkazerne in Breda en het kader bestond uit de wachtmeesters Bram Kleinepier en Joop van Ommeren. In 1963 werd het trompetterkorps omgevormd tot fanfarekorps.

Gelet op zijn lichtingsploeg behoort Joop tot een van de oudste leden van het ROA die bij het TKA of ATK hebben gespeeld. Zijn liefde voor muziek staat duidelijk gemarkeerd op de website van Hasselt Fanfare https://hasselts-fanfare.nl Afgelopen februari is Joop benoemd tot Erelid bij Hasselt Fanfare vanwege zijn vele verdiensten (o.a.25 jaar voorzitter) voor het korps in zijn ca.70-jarig lidmaatschap. Al eerder had hij de Eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in zilver.

De kameraadschap, aangekweekt in militaire dienst en de militaire muziek, kwam tot uiting toen in 2001 de oprichtingsvergadering van het ROA werd gehouden en Joop was direct van de partij en tot zijn wegens ziekte gedwongen afscheid in 2018, vervulde hij op zijn bugel een essentiële rol door bijna altijd aanwezig te zijn op de repetities en optredens. De contacten tussen ROA en Hasselt Fanfare werden door hem gestimuleerd en via hem is indertijd ook de kapelmeester van het ATK en medeoprichter van het ROA Henk van 't Veer (†) aangetrokken als dirigent bij Hasselt Fanfare.

Ik condoleer namens het ROA zijn echtgenote Riky, zijn kinderen en kleinkinderen en wens hen veel sterkte met het zware verlies.

Joop, rust in vrede